norsk ull

Prosessen med å lage DIY kits går sakte, men sikkert fremover. Jeg har nå fått tilsendt noen prøver på forskjellige ull stoffer fra Krivi veveri laget av 100% norsk ull. Åh de var fine! Det beste var kanskje at de føltes veldig norske (hvis det går an å si); det er slike kraftige og robuste materialer vi trenger her oppe i værharde nord. Noe mer slitesterkt skal du lete lenge etter! Det roper bare; hvorfor pokker bruker dere ikke meg?? Jeg som er så vant til været og blåsten her oppe og er helt spesielt utviklet for å surfe gjennom den lange kalde vinteren med stil! Det er dette dere trenger brødhuer!! Ikke den derre pusete og puslete merinoulla som bare ruller seg i irrgrønt mykt grass og soler seg i den deilige australske sola året rundt. Nei, denne ulla her er laga for staute karer og kvinns som tåler en bøyg!

Kjenner at ullen hadde masse å si og det skjønner jeg godt! Den har nemlig noen meget gode egenskaper og det er på tide at vi som forbrukere får opp øynene for dette flotte, kortreiste materialet. Norsk ull er veldig slitesterkt og er et robust materiale som kan vare i evigheter. Det har også en god spenst i seg, noe som gjør at et klesplagg vil holde formen meget godt og i tillegg har den en spesielt fin glans som konsekvens av utmarksbeite. 

Det skal også nevnes at ull er 100% naturlig nedbrytbart, at det rengjør seg selv ved lufting (sparer miljøet for massivt vann-og energiforbruk!!) og at det regulerer kroppsvarme slik at det varmer i kaldt vær og virker kjølende i varmt vær.

Jeg tenker at for at vi skal kunne bruke norsk ull i plaggene våre kan vi ikke forvente at det skal være myke og gode ullplagg som vi har helt inntil kroppen. Men det betyr ikke at ikke norsk ull kan gi fantastiske stoffer! Man må bare bruke det på en annen måte. Jeg tenker; hvorfor ikke lage en kjole eller skjorte i norsk ull!? Man må bare style det med en tynn genser e.l. under, noe som vil fungere utmerket bra!

Hvor fint ville det ikke være om du kunne sy deg et plagg i norsk ull som kunne arves!? Det er sjelden man arver klær nå om dagen fordi de ikke er laget for å kunne arves - de er laget for å kastes slik at vi kjøper nye klær. Men vi har bare nødt til å forbruke på en annen måte; smartere og mer kvalitetsbevisst. Det er tida for det nå folkens, tida for at norsk ull får den kjærligheten den fortjener.

Gleder meg til å (forhåpentligvis) kunne tilby 'gjør-det-sjøl pakker' med norsk ull!

Kilder:
http://nice.klapp.no/en/consumer-guide-no/raw-materials/ull.html
http://nordicfashionassociation.com/project/krus